Sunday, February 11, 2007

Bahulu Gulung Mini Coklat Strawberry

















Hari ni bangun pagi anak2 dah request nak makan kek coklat. Bila tengok stok kat dapur banyak yang tak de, so untuk tak menghampakan diorang Umi pun bergegas le buat bahulu gulung mini coklat strawberry. First time try but not bad. Anak2 dah pegang pinggan tunggu Umi nak potong kuih, sian anak Umi…Lapar yea. Kepada sesiapa yang nak cuba ini resepinya.

Bahan-bahannya:

2biji telur
50gm gula halus
10gm tepung jagung
15gm serbuk coklat
25gm tepung gandum
½ sudu teh ovellete
25gm mentega (cairkan)
½ sudu teh esen vanilla
Jem strawberry secukupnya.

Caranya:

1.Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk koko then ayakkan

2.pukul telur, gula dan ovellete hingga kembang.(pastikan betul2 kembang)

3.Masukkan bahan2 yang diayak tadi gaul perlahan hingga tepung hilang dari
pandangan.

4.Akhir sekali masukkan mentega yang telah dicairkan.Gaul sebati.

5.Tuang dalam loyang ukuran 22cm yang telah dilapik kertas, adunan lebih
kurang setinggi 2cm.

6.Bakar dalm oven selama 10 minit suhu 180Âșc.

7.Angkat dan balikkan ke atas kertas roti yang telah ditabur gula halus atau serbuk koko.

8.Sapukan jem ¾ adunan lalu digulung kemas dan wrape dengan cling film.Boleh dipotong dan dihidangkan bila sudah sejuk.

Selamat mencuba...Umi pun bila try berdebar je kalau tak jadi tapi insyaallah bila kita buat dengan betul dan yakin pasti menjadi. Nampaknya raya nanti takyah dah nak beli bahulu gulung,hehe…

KUIH CAKOI

















Hari ni pikir2 nak buat ape untuk minum petang…teringat pulak resepi kuih cakoi dari Mamafami yang dah lama waiting list untuk dicuba. So hari ni buat kuih cakoi cicah ngan sambal tumis,best resepi mamafami ni thanks mama. kepada sesiapa yang ingin mencuba ini resepinya…

Bahan-bahan:

400gm tepung gandum (umi guna tepung cake)
1 cawan air
1 susu besar marjerin (cairkan)
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur
2 sudu teh yis kering
½ sudu the baking soda
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Caranya:

1.Campurkan air, marjerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis
dan baking soda di dalam mangkuk dan kacau sebati
2.Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga boleh diuli
3.Uli doh hingga lembut dan tak melekat di tangan.Doh mestilah lembut
4.Rehatkan doh selama1/2 jam dan tutup dengan plastik bersih
5.Roll doh nipis lebih kurang 1/2cm berbentuk rectangle
6.Potong doh lebih kurang 1 inci setiap strips
7.bila dah potong tarik sikit dan cantumkan bahagian hujung dengan hujung.(tak tau le nak citer camner alah…kita tindihkan antara satu sama lain then cantum)
8.lepas tu goring dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
9.bila sejuk bolehlah dihidangkan dengan sambal atau kaya.


Hubby memang suka makan cakoi ni. Dah try banyak resepi tapi kurang menjadi la..tp bila try resepi Mama ni mudah dan menjadi. Alhamdulillah.