Sunday, February 25, 2007

SOTO

















Bahan2nya:

nasi himpit
sup
sambal kicap
bahan hiasan
bergedel

Untuk Sup:
I ekor ayam
5 ulas bawang merah dihiris halus
10 ulas bawang putih dihiris halus
2cm halia diketuk
4 batang serai diketuk
1 peket sup bunjut
sedikit bunga lawang dan kulit kayu manis
2 helai daun pandan
Daun sup secukupnya
garam secukup rasa

caranya:
Potong ayam dan rebus bersama sup bunjut, halia dan serai yang diketuk.
Apabila ayam masak keluarkan dan goreng.Siat2kan bahagian isi ayam untuk ditabur sebagai hiasan.manakala yang selebihnya masukkan semula ke dalam sup bersama daun pandan.
Goreng bawang yang telah dihiris halus,bunga lawang dan kulit kayu manis di dalam kuali yang berasingan.Bila dah naik bau angkat dan tuangkan kedalam sup yang telah mendidih.Masukkan garam dan hirisan daun sup dan tutup api.

Bahan2 bergedel:

1/2 kg isi ayam dihiris kasar dan digoreng kemudian ditumbuk
1 kilo kentang dihiris dan digoreng kemudian ditumbuk
bawang goreng secukupnya
daun sup seckupnya
1 biji telur ayam
garam secukup rasa
sedikit lada sulah

Caranya mudah je...Campur semua bahan2 dan bentukkan bulat.Sebelum goreng celupkan ke dalam telur yang telah dikocak.untuk mendapatkan bergedel yang cantik pastikan ianya kering barulah dibalik.

sambal kicap:

segenggam cili/ ikut citarasa
2 ulas bawang putih
sedikit air asam jawa/ perahan limau kasturi
kicap kipas udang secukupnya.

caranya:
masukkan semua bahan dalm belender dan blend halus, sedia diguna.

bahan hiasan:
taugeh dicelur
daun sup dimayang halus
soohun goreng
bawang goreng

Cara menghidang:

hidangkan nasi himpit bersama bahan2 hiasan, bergedel, sambal kicap dan tuangkan sup diatasnya.
pastinya bila makan soto ni mak mertua lalu belakang pun tak sedar...

Rainbow marble pudding Blackmore


















Resepi kali ni Umi ambil dari resepi Diana...memang best puding ni.Umi buat dalam bekas kecil2 dan makan bersama fruit koktel.Thanks Diana.
Umi cuma copy n paste dari bog Diana....sorry Diana, ape pun mesti cuba jangan tak cuba, rugi.Memang sesuai untuk dessert.

RAINBOW MARBLE PUDDING BLACKMORE

Bahan-bahannya
2 bungkus serbuk agar-agar
1350ml air paip
450gm gula pasir
130gm mentega
8 biji telur bersaiz sederhana
1 tin susu cair Carnation
2 sudu makan tepong custard
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya

Cara-caranya
1. Masak agar-agar, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan dulu.

2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker, kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.

3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar-agar dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih. Kemudian, masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.

4. Bahagikan adunan ke dalam 3 buah mangkuk. Bubuhkan koko ( yang sudah dicampurkan sedikit air) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata. Adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing-masing diwarnakan dengan kuning dan merah.

5. Gunakan loyang berbentuk 4 persegi berukuran 9x9x3 atau loyang bentuk jantung ataupun bulat seperti yang dalam gambar.

6. Merengkan loyang sedikit dengan menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau lain2 benda yang keras. Tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula ngan sadu senduk makan adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat. Ulang cara begini sehingga adunan selesai digunakan.

7. Letakkan loyang kembali kepada kedudukan asalnya dan masukkan adunan ke dalam peti sejuk dan biarkan adunan keras sebelum dipotong dan dihidangkan.

KUIH SRI MUKA
































Bahan Pulut:
2.5 cups beras pulut
Santan elok2 tenggelam beras
Garam dan gula secukupnya

Tanak pulut seperti biasa
Bila dah masak, masa panas2 tu masukkan ke dalam loyang dan tekan padat

Bahan SeriKaya:
2 biji telur saiz besar
Gula secukupnya (ikut citarasa kalau suka manis lebihkan gula)
Santan dan air
4 helai Daun pandan
3 tbs tpg gandum
Pewarna kuning/hijau.

Masukkan semua dlm blender. Banyaknya santan dan air tu ikut cukupkan batter pada paras 2.5 cup (sukatan pada blender). Peringatan! Cawan ikut American standard punya cup.

Lepas tu tapis, dan masukkan ke dalam loyang yg berisi pulut yg sudah di tekan. Tutup loyang dgn aluminum foil. Kukus selama 1 jam
Bila dah masak sejukkan dan bolehlah dipotong dan hidangkan

KEK CHIFFON PANDAN


















Bahan-bahannya.

6 biji telur ayam (asingkan putihnya)
300gm gula halus
1/4 cawan minyak jagung
240gm tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh garam
1 cawan santan pekat (saya guna susu cair je)
10 helai daun pandan (blend ambik jus je..campur dalam santan jadikan secawan)

Caranya:
1) Pukul 1/2 sukatan gula dengan kuning telur hingga putih warnanya,masukkan minyak jagung dan pukul lagi

2) Masukkan santan yang telah dicampur dengan jus pandan dan garam.

3) Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul rata.

4) Dalam bekas lain pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang kemudian masukkan baki gula halus dan pukul lagi hingga betul2 pekat (kalau terbalikkan tu tak jatuh le..)

5) Campurkan adunan tepung tadi ke dalam putih telur sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan guna spatula satu arah sahaja.

Nota: Saya tak blend pun daun pandan buh esen pandan dan pewarna hijau je...ni kira penyakit malas dah mai la ni.